Micromonografia Parohiei Cotârgași
Parohia Cotârgași
Istoricul comunității parohiale
Comunitatea satului Cotârgași s-a întemeiat la sfârșitul secolului XVIII-lea de către frații Mrejeru. Parohia a fost până în anul 1950 în Protopopiatul Ceahlău, Regiunea Bacău, iar din acest an a fost redistribuită în Protopopiatul Vatra Dornei, Regiunea Suceava. Însă din anul 1965 parohia a fost preluată de protopopiatul Câmpulung Moldovenesc, județul Suceava.
Satul Cotârgași este arondat Orașului Broșteni, spațiu urban amplasat în partea de sud-est al bazinului Dornelor pe cursul mijlociu al Bistriței. Localitatea „cotârgășenilor” se învecinează la nord cu orașul Broșteni, la sud-est cu Borca, iar la vest cu satul Stulpicani. Pârul Cotârgași (lungime de 10 kilometri) care formează axul hidrografic al bazinului situat pe versantul stâng al Bistriței, străbate întregul sat și are ca afluenți pe Goia, Pârul Lat și Cărbunari. Satul este înconjurat de un relief muntos: Muntele Mazanaea, Lung,Tihăraia, Hăciugosu, Bâtca Neagră, Goia și Muntele Runc.(Ionescu, p. 45)
Monumentul arheologic care reprezintă o dovadă istorică a ținutului este complexul de pietre runice de pe muntele Goia, mărturie a limbilor vechi baltice și scandinave.
Istoricul bisericii parohiale
În momentul în care frații Mrejeru s-au așezat pe meleagurile Cotârgașului, aceștia au construit prima biserică, o bisericuță din lemn care a fost înlocuită în anul 1908 de o construcție din piatră. Biserica a fost făcută din piatră, acoperită cu șindrilă în solzi, acum fiind recondiționată (acoperită cu tablă și înfrumusețată în exterior cu șase medalioane de mozaic). Locașul de cult are formă de cruce, trei bolți și două abside. Pictura inițială a fost realizată de Octav Băncilă și distrusă în timpul primului război mondial (biserica a fost devastată de obuze), apoi următoarea pictură a fost realizată de zugravul Luchian care s-a degradat. În final, în anul 1966 biserica a fost pictată din nou în frescă de către pictorul Gheorghe Vasilescu Popa (Gheorghiasa, p. 99).
Cea mai veche carte existentă în biserică este o Evanghelie tipărită în anul 1895, la Tipografia „Cărților București”, cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Arhiepiscop și Mitropolit al Ungro-Valahiei, Primat al României, D. D. Ghenadie.
Despre preoții slujitori și dascălii bisericii avem numai câteva informații care nu au un caracter precis din cauză că sunt preluate dintr-o notă personală, mai exact nota diaconului Dimitrie Simionescu scrisă în august 1905 în Evanghelia bisericii.
Așadar, preoții parohi ai acestei comuntăți au fost:
- Ioan Roșu (1801-1843)
- Simion Ionescu (1829-1853)
- Vasile Simionescu Sachelaru (1854-1883)
- Nechita Imbrejeru
- Ion Fărcașanu (1883-1907)
- Petru Bălănescu (1907-
- Neculai Lazăr (…-1917)
- Marian Bărbulescu (1917-1922)
- Ieroschimonah Ierinarh Durău (1922-1923)
- Dimitrie Posmoșanu
- Gh. P. Gavrilescu
- Aurel Mrejeru (1933-1973)
- Hurjui Gheorghe (1973-1999)
- Dolgu Nicolai (1999-până în prezent)
Iar dascălii care au cântat la biserica din Cotârgași au fost:
- Gavril
- Petrea
- Ionel
- Ion Simionescu (a cântat 40 de ani)
- Matache
- Todirică
- Gheorghe
- Mihai A. Mariei
- Toader Candrea (1921)
- Macovei
- Moldovanu Ion (1968-1982)
- Nistor Petru (1982-până în prezent)
Cimitirul
Locul de veci al satului este amplasat în partea de nord a bisericii, pe o suprafață de aproximativ 500 de metri pătrați, unde sunt înmormântate generații de întregi familii. Un monument al eroilor a fost făcut în fața altarului bisericii, deci exterior spațiului cimitirului.
Activități culturale și filantropice în trecut
În perioada anului 1959 biserica a format un cor mixt dirijat de către profesorul Mihai Florea. Datorită acestei activități credincioșii păstrează și astăzi cântarea în comun în timpul slujbelor.
Profilul actual al parohiei
În prezent, parohia are 628 de persoane.
Nicolai Dolgu, actualul preot paroh, s-a implicat în decursul anilor de pastorație în activități misonare (organizarea de sujbe arhierești), activități de reabilitare a locașului de cult (atât în interior, cât și în exterior: de la reînnoirea catapetesmei, până la amenajarea spațiului de lângă biserică), activități culturale (pelerinaje la mănăstirile din Neamț și din Nordul Bucovinei), activități filantropice (colectă de haine pentru Spitalul de Psihiatrie Șipote, donație de material furajer pentru animalele gospodăriei de la Azilul de Bătrâni „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava”, sprijin cu haine pentru sinistrați etc.), activități catehetice (discuții cu tinerii, colportaj de cărți necesare vieții duhovnicești).
Surse bibliografice
- Arhiva parohiei Cotârgași – nota personală a diaconului Dimitrie Simionescu scrisă în august 1905 în Evanghelie, Tipografia „Cărților București”, București, 1985.
- Candrea, Vasile, Broșteni-Monografie, Editura Ankarom, Iași, 1995.
- Gheorghiasa, P., Monografia școalelor și bisericilor de pe moșia regală Broșteni, județul Suceava, Editura Carol Gorl, București, 1906.
- Ionescu, S., Dicționarul geografic al județului Suceava, București, 1894.
Datele de contact ale parohiei:
Adresa: Biserica Sf. Gheorghe, Cotârgași, oraș Broșteni, județul Suceava, cod poștal 727076,
- paroh Nicolai Dolgu
Hramurile: Sfântul Gheorghe – 23 aprilie
Cuvioasa Paraschiva – 14 octombrie
Be the first to comment on "Birerica Ortodoxa Cotargasi"