Care ar fi o clasificare a constructiilor

Se poate spune ca principalele criterii de clasificare a constructiilor ar fi dupa destinatia si importanta lor. Categoriile de constructii, in raport cu destinatia lor, se impart in doua categorii: cladiri si constructii ingineresti iar Hentza Business poate face fata cu brio amandurora.

In cee ce priveste clasele si grupele de constructii, fiecare dintre aceste categorii, la randul lor sunt impartite in mai multe clase si grupe. Prin aceasta clasificare traditionata, sunt aratate diferitele tipuri de constructii avand caracteristici comune, caracteristici care se refera in special la destinatie ori la domeniul de utilizare al constructiei ce urmeaza a fi realizata. Aceasta destinatie implica un anumit proces functional ce are actiune in interiorul spatiului creat si se poate spune ca viitoare constructie este conceputa cu, ori pentru o anume structura functionala a acelui spatiu utilizat. Acelasi inteles se transmite si atunci cand eeste vorba despre un anume spatiu functional. Fiecare categoria sau clasa detine o individualitate extrem de bine definita. Cat despre aspectele particulare ale unei constructii, fie constructie  industriala ori edilitara, sau de orice alt tip, o individualizeaza si o transforma intr-un produs unic insa aceste aspece nu ii pot modifica sub nici o forma caracteristicile principale ce o situeaza in acea clasa, neschimbandu-i situatia.

constructii2Cladirile pot fi clasificate in: cladiri civile, industriale sau agrozootehnice si la randul lor, cladirile civile se impart in cladiri de locuit si cladiri socio-culturale. Cladirile civile sunt acele cladiri cu misiunea de a indeplini diferite procese functionale cum sunt urmatoarele: invatamant, locuire, sanatate, cultura, sport, ocrotire sociala, comert, dar si altele similare. Cu ajutorul marii diversitati a acestor functii, cladirile civile se impart in doua clase, iar criteriile de diferentiere sunt numarul de oameni ce urmeaza sa utilizez spatiul creat dar si structura spatiului functional,  si compartimentarile interioare.

Cladirile de locuit sunt special create pentru a raspunde in mod cert domeniului privat, familial, si in acest mod raspunde functiunii de locuite, functiune care conduce procesul functional detinand mai multe note distinctive cum ar fi: sunt extrem de bine individualizate, pot sa fie repetabile, necesita neaparat spatii functionale de dimensiuni reduse ori medii si sunt utilizate de un numar relativ mic de oameni. In acest mod se formeaza unitati functionale cu dimeniuni medii sau reduse. Inainte de a crea aceste spatii functionale, este necesar mai intai sa se compartimenteze interiorul.

Cladirile socio-culturale, fac parte si acestea din categoria de cladiri civile, iar acestea sunt create pentru a indeplini o anumita functie  din domeniul social cultural iar diversitatea sectoarelor apartinand acestui domeniu este destul de mare: cult si cultura, invatamant, sport, sanatate, comert, si multe altele. Totusi, se pot distinge trasaturi comune ale constructiilor ce asigura baza materiala a sectoarelor mentionate. Prin urmare, datorita naturii proceselor functionale, imobilele acestea sunt destinate adapostirii unui numar destul de mare de oameni si aici enumeram: scoli, universitati, spitale, sanatorii, teatre, cinematografe, filarmonici, sali de expozitie, sali de sport, supermagazine, depozite si multe altele.

Dupa cum v-ati putut da seama, aceste cladiri necesita un spatiu cat mai mare, necompartimentate ori cu anumite compartimente  adecvate unor functiuni subordonate.

Constructiile industriale Bucuresti se prezinta si acestea intr-o diversitate de solutii dupa tipul si natura proceselor industriale. In ceea ce priveste gabaritul spatiului functional dar si compartimentarii interioare,  acestea sunt determinate de cativa factori impusi de: destinatia constructiei care poate fi determinata de produsul fabricat, tipul tehnologiei ce se foloseste in acest scop dar si configuratiei fluxurilor tehnologice,  configuratiea circulatiilor interioare dar si de instalatii, echipamente si utilajele folosite. Din acest tip de cladiri fac parte fabricile, halele, atelierele, magaziile si altele.

In ceae ce priveste sectorul zootehnic, si mai exact cladirile agrozootehnice, sunt destinate crescatoriilor de animale, grajduri, adaposturi. Acest sector necesita cladiri de tipul serelor, cramelor, fabricilor de prelucrari fructe si legume, ateliere de reparatii dar si altele. Din aceasta categorie fac parte silozurile, depozitele, remizele, etc.

Despre constructiile ingineresti se poate spune ca sunt considerate in mod traditional urmatoarele categorii destul de mari:

  • Constructii hidrotehnice si energetice;
  • Cai de comunicatii, iar aici sunt incluse si drumurile, podurile, tunelurile, caile ferate, etc;
  • Liniile de transport dar si retelele;
  • Constructiile necesare alimentarii cu apa si canalizarile;
  • Constructiile speciale care pot fi antene, cosuri de fum, runuri de racire, rezervoare si altele.

Pe baza unor clase de importanta, constructiile se pot clasifica in patru mari categorii si anume:

Clasa I care cuprinde constructii de importanta vitala pentru societate iar functionalitatea in timpul cutremurului trebuie asigurata integral.

Clasa II cuprinde constructii de importanta deosebita unde se impune limitarea avariilor totodata avandu-se in vedere si consecintele acestora.

Din clasa III  fac parte constructiile cu importanta normala iar clasa IV cuprinde constructii de importanta redusa.

Be the first to comment on "Care ar fi o clasificare a constructiilor"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.