Ce atributiuni are un expert contabil din Cluj?

Profesia de expert contabil se caracterizeaza prin obiectivitate, integritate si nu in ultimul rand, independenta profesionala.

In general, activitatea contabililor se desfasoara in urma stabilirii unor contracte de prestari servicii, care sunt semnate atat de ei, cat si de societatile comerciale unde urmeaza sa activeze.

Conform legislatiei aflate in vigoare, meseria de contabil se poate face atat individual, cat si in firme specializate.

Este bine de stiut faptul ca expertii contabili au obligatia de a raspunde atat din punct de vedere penal, administrativ sau civil pentru activitatea pe care o fac.

In ceea ce priveste activitatea unui expert contabil din Cluj, acesta se poate ocupa de urmatoarele servicii: realizarea bilanturilor contabile, acordarea de asistenta in ceea ce priveste organizarea, efectuarea de procedee contabile, control de gestiune si controlul bugetului. Toate aceste operatiuni se fac in raport cu normele generale.

Dupa cum bine stim, contabilitatea presupune gestionarea resurselor financiare dintr-o institutie. Tocmai de aceea, la un interval de timp este necesara o analiza economico-financiara, pentru a putea vedea randamentul firmei respective.

Analiza economica presupune observarea tuturor statisticilor ce tin de structurile financiare si de rentabilitatea capitalului investit.

Ca orice alta profesie si a fi expert contabil in Cluj presupune anumite obligatii. Spre exemplu, acestuia ii este interzis sa lucreze pentru concurenta, deci nu va realiza lucrari pentru alti agenti economici.

Contabilitatea este un domeniu vast, care se foloseste atat pentru buna gestionare a capitalului dintr-o firma, dar poate fi folosita si pentru reorganizarea unei societati care nu functioneaza corespunzator.

Pentru a deveni expert contabil, o persoana trebuie sa aiba studii economice superioare finalizate, iar mai apoi se poate inscrie in CECCAR(Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania).

Contabilii determina si obligatiile pe care orice firma din Romania le are catre stat, calculand exact sumele ce trebuie platite pana la un termen limita.

Putem afirma ca expertii contabili sunt de nelipsit din structura organizatorie a oricarei firme, deoarece au rolul de a valida si a pune in ordine toate documentele.

Toate informatiile ce tin de partea financiara sunt inregistrate intr-un sistem original, de unde pot fi accesate cu usurinta.

Fiecare contabil are si rolul de analist, deoarece el verifica si rapoartele ce tin de costuri si de profit, iar in acest mod poate lua decizii cu privire la buna functionare pe viitor a unei firme.

In cazul in care un oficial guvernamental vine sa verifice situatia contabila dintr-o companie, el discuta strict cu expertul contabil, pentru a observa daca sunt platite toate impozitele.

In general, contabilitatea se face pe baza de contracte cu firme specializate, care ofera servicii profesionale in acest domeniu, lucrand atat cu persoane fizice, cat si cu persoane juridice.

Bineinteles, se recomanda firmele acreditate de catre CECCAR, care activeaza in raport cu cerintele legale.

Concluzionand, a fi expert contabil este o meserie complexa, deoarece acesta ia decizii importante pentru continuarea activitatii unei firme. Intocmirea anuala a rapoartelor de activitate este foarte importanta, deoarece se observa atat plusurile cat si minusurile, iar in acest fel se va sti ce sector al unei afaceri trebuie imbunatatit.

Be the first to comment on "Ce atributiuni are un expert contabil din Cluj?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.