Apostille este un cuvant de origine franceza, traducandu-se prin termenul apostila, reprezentand un certificat dat de autoritatile unui stat care a semnat Conventia de la Haga, din anul 1961.
Conventia de la Haga a avut drept obiectiv atestarea veridicitatii unui act oficial, cu scopul prevenirii folosirii unor falsuri, in domeniul juridic.
In prezent, apostila este o stampila, care, odata aplicata pe un act oficial, are rolul de a-l supralegaliza. Autoritatile care au dreptul de a o folosi sunt tribunalele si prefecturile.
Apostila se utilizeaza pe acte notariale, traduceri legalizate, precum si pe hotarari judecatoresti. Eliberarea apostilei presupune parcurgerea unor competente stabilite de lege. Ea este eliberata de Biroul Apostila, mai exact, de institutia prefectului.
Aceasta stampila se aplica pentru urmatoarele categorii: diplome de bacalureat, adeverinte de venit, fise medicale, certificate de nastere, casatorie, deces, certificate de cetatenie, certificate de cazier, acte care atesta competente profesionale. Ea nu se aplica, in schimb, pe buletine si pasapoarte.
Apostille Haga se solicita doar de catre titularul documentului sau de catre cineva din familie. Ruda trebuie sa fie maxim de gradul doi. Pentru eliberare este nevoie de o cerere, de documentul pentru care se elibereaza, precum si de o chitanta prin care se verifica achitarea taxelor.
Aceasta procedura este una foarte importanta, deoarece prin aplicarea Apostilei, orice document este recunoscut automat de tarile care sunt semnatare ale Conventiei, astfel sunt excluse alte cerinte suplimentare.
Birourile de traduceri colaboreaza de cele mai multe ori cu un notar, adica cu o persoana autorizata sa legalizeze documentele, fie cele in original, sau copiile, prin aplicarea Apostilei.
Romania a incheiat tratate cu unele tari, prin care nu este necesara legalizarea pe teritoriul lor. Cateva dintre acestea sunt Austria, Albania, Franta, Bulgaria, Ungaria, Republica Moldova, Federatia Rusa, Cehia, Republica Chineza, Mongolia, precum si Republica Moldova.
Tara noastra a devenit membra a Conventiei de la Haga in anul 2001. In prezent, daca se doreste recunoasterea la nivel international documentele sunt traduse de catre o persoana callificata in acest domeniu, se legalizeaza prin notariat, iar apoi, se supralegalizeaza cu ajutorul Apostilei. In acest fel, se dovedeste legalitatea lor.
In cazul Statelor Unite ale Americii, care nu fac parte din Conventie, pentru obtinerea Apostilei, detinatorii documentelor trebuie sa se adreseze in mod direct autoritatilor americane.
Ceea ce este important de mentionat, este faptul ca, in ceea ce priveste echivalarea unor diplome de studiu, trebuie sa se obtina acordul Ministerului Educatiei Nationale, inainte de apostilare.
Din februarie 2017, au fost eliminate taxele de aplicare a Apostillei Haga pe documentele oficiale. Aceasta se aplica in mod normal, in aceeasi zi in care a fost depusa cererea. Un lucru foarte important de stiut este faptul ca certificatele, adeverintele de calificare, trebuie stampilate in primul rand de institutiile care le-au emis, apoi se apostileaza. In Romania, se apostileaza strict documentele emise de autoritatile de la noi din tara.
Concluzionand, apostilarea este un procedeu esential pentru validarea actelor oficiale, pe plan international. Traducerile legalizate sunt valabile in toate tarile membre ale Conventiei de la Haga, fara alte formalitati suplimentare.
Be the first to comment on "Ce reprezinta Apostille Haga"