Pentru a se realiza o expertiza judiciara, este nevoie de un specialist in acest domeniu. Tocmai din acest motiv, expertii judiciari au rolul de a clarifica toate chestiunile tehnice ce sunt indispensabile pentru solutionarea unui litigiu.
Activitatea expertilor este complexa, acestia actionand atat in cadrul proceselor civile, cat si cand este vorba despre cele penale.
Avand o pozitie atat de importanta, ei trebuie sa se ocupe de organizarea tuturor elementelor, pe baza carora judecatorii isi intemeiaza hotararile.
Bineinteles, profesia de expert judiciar presupune respectarea tuturor principiilor generale.
Notiunea de “expertiza” are o provenienta latineasca si semnifica cercetarea amanuntita a unei probleme de catre o persoana specializata in acel domeniu.
In general, scopul cercetarilor este acela de a elucida o anumita neclaritate in fata organelor judiciare sau in fata partenerilor unui contract.
Conform legislatiei din Romania, expertii judiciari din Bucuresti sunt persoane ce au studii superioare de specialitate in domeniul juridic, avand totodata si o reputatie morala si profesionala foarte buna.
In cazul unui proces, expertiza se face la cererile uneia dintre parti, dar si din oficiu, atunci cand instanta hotaraste acest aspect.
Numarul expertilor judiciari care participa la un proces este intotdeauna impar. Mai exact, unul singur in cadrul proceselor cele mai simple, 3 sau 5 in cazurile mai complicate.
Printre indatoririle expertilor judiciari se numara: efectuarea expertizelor cu obiectivitate, respectarea termenului limita de depunere a raportului realizat, procurarea de informatii suplimentare in situatia in care instanta solicita acest lucru, refacerea expertizelor, acolo unde este cazul, pastrarea tuturor datelor confidentiale, informarea corecta a instantei cu privire la datele obtinute.
In cazul in care un expert judiciar din Bucuresti nu isi indeplineste aceste obligatii, el va fi sanctionat disciplinar.
Inainte de proces, expertul este denumit de catre instanta printr-un act, in cadrul caruia sunt precizate obiectivele expertizei, onorariul ce revine acestuia, precum si termenul la care trebuie sa fie gata raportul incheiat.
Imediat dupa ce este numit in functie, instanta ii acorda acestuia posibilitatile procedurale ce ii permit ducerea la bun sfarsit a sarcinilor sale.
Dupa cum bine stim, instanta are dreptul de a-si exprima opinia asupra expertilor, in ceea ce tine de capacitatea si impartialitatea lor.
Pe parcursul procesului, pot aparea unele diferente de opinie intre experti, dar toate acestea se vor nota in raportul final de expertiza, dupa care ramane la latitudinea instantei daca se valideaza asa cum este el sau se va mai face inca o expertiza suplimentara.
Putem spune ca expertiza judiciara este o proba pentru instanta, iar expertul are un rol auxiliar in ceea ce priveste hotararea verdictului.
Rolul principal al expertilor este acela de a reconstitui prin propriile mijloace evenimentele ce au avut loc.
Concluzionand, expertii judiciari au o mare insemnatate in cazul proceselor civile si penale, deoarece ei strang probe pe care le arata instantei, in vederea luarii celei mai bune decizii. Concluziile lor sunt luate in considerare de judecator, deci fara serviciile lor, sistemul nu ar putea functiona in parametri normali. Tocmai de aceea, activitatea expertilor judiciari este esentiala, atat in Romania, cat si in intreaga lume.
Be the first to comment on "Ce sunt si cu ce se ocupa expertii judiciari din Bucuresti?"