Formularul a1 este de nelipsit in domeniul transporturilor, atunci cand ne referim la cele efectuate la nivel international. Firmele de transport au obligatia sa obtina acest certificat pentru fiecare salariat in parte, conform normelor legislative.
Acest document este deosebit de important, deoarece atesta fapul ca persoana care il detine a achitat toate contributiile sociale catre stat si nu trebuie sa mai plateasca nici o taxa in tara in care se deplaseaza in scop profesional.
In toate statele membre ale Uniunii Europene este valabil formularul a1 pentru transportatori, ca urmare a Regulamentului nr. 987, ce a fost pus in aplicare in 16 septembrie 2009.
Practic, fiecare persoana ce efectueaza o activitate independenta sau face parte dintr-o firma, va trebui sa se supuna acestei legi.
Institutia raspunzatoare de eliberarea formularelor a1 este Casa Nationala de Pensii Publice. In vederea obtinerii acestul document, va trebui sa se intocmeasca un dosar destul de complex, din care sa nu lipseasca nici macar un act, deoarece acest lucru atrage cu sine respingerea.
Dosarul prevazut trebuie ca cuprinda urmatoarele tipuri e documente: o cerere ce se va completa cu toate informatiile necesare, care se completeaza la ghiseul CNPP, copie legalizata a certificatului de inregistrare a firmei, insa se prezinta si orginalul, certificat de atestare fiscal, prin care se demonstreaza ca societatea respectiva nu prezinta datorii catre stat, iar acesta este valabil doar o singura luna, cea in care a fost emis.
Mai apoi, urmeaza o declaratie pe propria raspundere, unde se va specifica numarul de salariati din firma si se va semna si stampila de catre conducere.
Vom avea nevoie si de copii legalizate ale situatiilor financiare din firma, precum si de ultimele doua bilanturi lunare intocmite de expertul contabil.
Importante sunt si contractele de prestare servicii pe care firma le are, mai ales cele internationale. De fiecare data, se realizeaza un acord intre firma din Romania si cea din strainatate, unde sunt prevazute toate clauzele colaborarii. Acest acord urmeaza sa fie depus si la dosarul pentru obtinerea formularului a1 al transportatorilor.
Ultimele acte ce se adauga la dosar sunt copiile legalizate ale buletinelor de identitate si a contractului individual de munca.
Cererile pentru obtinerea formularului a1 sunt, de cele mai multe ori, efectuate de catre angajator, pentru fiecare salariat in parte.
Fara formularul a1, angajatorul va trebui sa plateasca asigurare in tara in care este detasat salariatul, ceea ce reprezinta un dezavantaj din punct de vedere financiar. Ba mai mult, se platesc si sanctiuni foarte mari in cazul in care exista controale si nu se prezinta organelor legii documentele obligatorii.
Aplicabilitatea formularului a1 se dovedeste a fi in domeniul transportului international, atunci cand salariatii pleaca pe o perioada determinata sa lucreze si isi doresc sa ramana totodata in sistemul de asigurare din Romania.
In concluzie, pentru eliberarea certificatului va trebui sa se depuna un dosar complet la CNPP, iar in 25 de zile lucratoare vom putea ridica documentul. Cel mai indicat ar fi ca de completarea dosarelor sa se ocupe contabilii, deoarece ei au mult mai multe cunostinte necesare si pot facilita acest procedeu.
Be the first to comment on "Cum se obtine formularul a1 pentru transportatori?"