Studiile stiintifice au nevoie de cele mai bune instrumente pentru a oferi date cat mai exacte. Exista diverse ustensile in functie de necesitatile fiecaruia, putand fiecare sa masoare o gama variata de valori. Dotarea cu aparatura a laboratoarelor trebuie sa fie intotdeauna un lucru facut bine, pentru ca cei care vor folosi acel laborator sa aiba la dispozitie tot ce le trebuie pentru a obtine cele mai bune rezultate. In urmatoarele randuri vom vorbi despre ce este un calorimetru si ce putem face cu acesta.
La ce se foloseste un calorimetru?
Calorimetria reprezinta o componenta a termodinamicii, ea elaborand si studiind metodele de masurare a caldurii si a coeficientilor calorici. Ea are ca domeniu de studiu masurarea caldurii degajate sau absorbite in diferite fenomene precum transformari de stare, reactii chimice, conductia electrica etc. Calorimetria are trei principii:
- Principiul transformarilor inverse, conform caruia caldura primita de un sistem termodinamic pentru a isi mari temperatura cu un numar de grade specific, este egala cu caldura cedata de acelasi sistem cand se raceste cu acelasi numar de grade.
- Principiul egalitatii schimbului de caldura, conform caruia daca un sistem termodinamic format din n subsisteme este izolat termic si mecanic de exterior, atunci energia sa interna se conserva.
- Principiul echilibrului termic, conform caruia intr-un sistem izolat, format din corpuri cu temperaturi diferite aflate in contact, dupa un anumit timp se va ajunge la un echilibru termic.
Calculul calorimetric e bazat pe egalitatea dintre caldura cedata si cea primita.
Calorimetrul este instrumentul folosit in calorimetrie. Acesta este utilizat in procesul de masurare al caldurii, al reactiilor chimice sau al modificarilor fizice, precum si a capacitatii de incalzire. Un calorimetru de baza este alcatuit dintr-un recipient metalic cu apa pozitionat deasupra unei camere de ardere, in care se foloseste un termometru pentru masurarea schimbarilor de temperatura a apei. Principiul de baza este ca temperatura apei va fi crescuta de caldura eliberata din camera de ardere, intr-un mod masurabil. Exista, bineinteles, mai multe tipuri de calorimetre mai complexe decat acesta. Printre cele mai intalnite tipuri de calorimetre se regaseste calorimetrul cu scanare diferentiala.
Calorimetrele cu scanare diferentiala (CSD) masoara temperaturile si fluxurile de caldura asociate cu tranzitiile termice dintr-un material. De obicei, acestea sunt utilizate pentru investigarea, selectia, compararea si evaluarea performantei utilizarii finale a materialelor in cercetare, pentru controlul calitatii si pentru aplicatii de productie. Acestea au ca principiu de functionare masurarea fluxului de caldura dintre proba si etalon. Aceasta masurare se efectueaza pe o suprafata bine stabilita, unde caldura este in miscare. Fluxul de caldura este masurat in timp ce se modifica temperatura. Aceste experimente produc rezultate care au o importanta destul de ridicata in multe aplicatii, asigurand informatii valoroase pentru caracterizarea materialelor.
In concluzie, daca deti un laborator stiintific si ai nevoie de aparatura noua pentru el sau daca pur si simplu esti pasionat de domeniul stiintei si iti doresti sa faci cateva experimente legate de calorimetrie, te poti orienta catre un calorimetru de calitate. Acesta iti va oferi rezultate exacte in masuratorile tale. Instrumentele de cea mai buna calitate nu trebuie sa lipseasca din laboratorul tau pentru a te bucura de toate avantajele lor si pentru a avea rezultatele asteptate.
Be the first to comment on "De ce avem nevoie de un calorimetru?"