Procedeul de calculare a salariilor

Salariile sunt principala sursa de venit. Contabilitatea dintr-o firma este domeniul care se ocupa cu calcularea salariilor. In urma contractului individual de munca, se obtine un salar, care este exprimat in bani.

Salariul este compus din salar de baza, la care se adauga sporurile si alte indemnizatii. Din salariul brut se opresc contributiile pentru Casa de Asigurari de Sanatate, precum si impozitele pe venituri.

Diferenta dintre salariul brut si salariul net este reprezentata de contributiile obligatorii la stat, precum si de cheltuielile profesionale care au loc in cadrul unei afaceri.

Sporurile se ofera doar in unele cazuri. Acestea se pot acorda pentru vechime, spor de noapte, sau in cazul unor profesii cu un grad ridicat de stres si periculozitate.

Rolul unui contabil este acela de a calcula diferentele dintre salariile brute si cele nete. Din venitul brut se opresc anumite sume de bani. Aceste sume reprezinta contributia fata de asigurarile sociale, contributia pentru somaj, pentru asigurarea de sanatate, precum si impozitul pe venit.

calculare salariiProcedeul de calculare a salariilor este foarte important in orice afacere, iar acesta trebuie realizat de catre o persoana care cunoaste legislatia si metoda de calculare, pentru a nu exista erori.

Legislatia fiscala este foarte bine cunoscuta de catre o firma de contabilitate. In prezent, impozitul a ajuns la 10%. Angajatorul trebuie sa respecte salariul minim impus, acesta fiind de 1900 de lei.

Orele suplimentare se adauga la salar, in functie de locul de munca. Angajatorul poate angaja o persoana atat cu norma intreaga, cat si cu norma fractionata.

Printre etapele de calculare a salariilor se numara determinarea venitului brut, a retinerilor din salariu si a impozitului.

Determinarea venitului brut se face prin adunarea salariului de baza cu alte drepturi salariale.

Angajatorul este obligat sa calculeze fiecarui angajat in parte salariul net. Cu ajutorul evidentei contabile se mentine intreaga activitate a unei firme in parametri optimi.

Documentele care contin informatii referitoare la salariile din fiecare luna sunt pastrate, deoarece au un rol foarte important si in cazul calcularii somajului si pensiei.

Calcularea salariilor este esentiala pentru orice firma, in acest mod se observa si bilantul dintre cheltuieli si profit.

Pentru a avea un succes economic, o firma trebuie sa fie foarte bine organizata. Atributiile contabililor referitoare la salarii sunt intocmirea statelor de plata, tinerea evidentei orelor lucrate, intretinerea conturilor de salarii, obtinerea dovezilor de achitare a contributiilor fiscale, precum si intocmirea unor situatii lunare.

Pe langa calcularea salariilor angajatilor, contabilii calculeaza si costurile de functionare totale a unei intreprinderi. Se realizeaza si rapoartele anuale, pentru a se constata evolutia firmei.

Concluzionand, calcularea salariilor este un procedeu complex si de o importanta majora pentru orice tip de angajator, fie ca vorbim de o persoana fizica autorizata sau de o companie.

Pentru a fi calculate corect salariile, trebuie sa se tina cont de diferenta dintre salariul brut si cel net, diferenta din care se platesc toate contributiile pentru bugetul de stat, pentru a avea o afacere legala, conform prevederilor din Codul Fiscal. Orice angajator trebuie sa ofere un contract individual de munca personalului sau.

Be the first to comment on "Procedeul de calculare a salariilor"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.