Atestare documentara si dezvoltarea orasului.
Vechimea localitatii nu este sigura, ea se pierde in negura vremii, cei mai arhaici locuitori au fost dacii liberi care au putut scapa de dominatia romana.
Cea mai veche mentiune documentara ce se refera la zona Brostenilor este documentul dat de Moise Movila din Harlau la 26 octombrie 1630, reprodus si de N. Iorga. Acest document reda „Uricul cel vechiu” dat de Stefan cel Mare in 1488, prin care face o donatie ce inzestreaza manastirea Voronet cu o mosie – braniste – in care intra si partea din valea Bistritei ce formeaza astazi localitatile Brosteni si Crucea. O parte din toponimele mentionate in document se mentine si astazi.
Regiunea localitatii a facut parte din aparatura manastirii Voronet din 1488 pana in anul 1807. Din aceasta perioada dateaza si asezarea localitatii. Documentele manastirilor Voronet si Slatina din 1671 aminteste de locuitorii din salasele Holda, Haraoaia si Crucea in care se vorbeste despre viata locuitorilor, negotul cu lemn, pastorit si indatoririle locuitorilor fata de manastiri.
Date mai detaliate sunt din secolul al XIX-lea din care rezulta o inmultire a numarului de locuitori o data cu amplificareavalorificari padurilor in aceasta regiune si mentionarea asezarii Brosteni si a altor sate si catune. In 1780 se cladeste biserica din Brosteni.
Din anul 1807 Brostenii intra in posedarea familiei Bals care o stapaneste pana in 1877. In aceastaperioada localitatea observa inseminate evolutii economice, in aceasta zona isi fac ivirea negustorii de lemne turci, evrei, italieni, se imultesc fierastraiele pentru lemn, se dezvolta cresterea animalelor.
In anul 1840 se cladeste prima scoala, de vataful Al. Bals, una dintre primele scoli primare din tara. Odata cu intrarea in vigoare a Regulamentului Organic, in anul 1831, localitatea Brosteni devine comuna. Brostenii se transforma in cea mai importanta localitate intre Piatra Neamt si Vatra Dornei, fiind singura punte de legatura intre cursul inferior al Bistritei si localitatile dornene ramase in regat.
Din anul 1877 Brostenii intra in stapanirea Casei Regale, fiind proprietatea lui Carol I, care o cumpara de la descendentii lui Al. Bals.
Epoca moderna a constituit pentru localitatea Brosteni o perioada de mari schimbari si progrese. In primul rand s-au amenajat mijloacele de legatura pe valea Bistritei, executandu-se legatura cu orasele apropiate (Falticeni, Targu Neamt, Piatra Neamt) prin construirea drumurilor peste Stanisoara, prin Malini, spre Falticeni, resedinta de judet peste muntele Petru Voda spre Targu Neamt si pe valea Bistritei spre Piatra Neamt. Se intemeiaza serviciile de posta si telegraf, in 1877, Bostenii fiind singura localitate de pe valea Bistritei pana la Piatra Neamt care beneficia de aceste servicii, ea devenind resedinta de plasa, plasa Muntele din judetul Suceava.
Locuitorii in aceasta perioada beneficiaza de improprietariri, se construiesc in aceasta perioada trei scoli primare, iau fiinta bibliotecile scolare, bancile populare si cooperativa care au venit in sprijinul cetatenilor. Se construieste spitalul Carmen Sylva, primul de pe valea Bistritei care a avut un rol extraordinar in asistenta sanitara. Tot in aceasta perioada s-au construit bisericile din satele Brosteni, Holda si Cotirgasi.
Toate acestea au schimbat modul de viata al locuitorilor din zona, prin imbunatatirea conditiilor materiale si spirituale.
Locuitorii comunei si-au adus si ei contributia la cucerirea independentei de stat, a suferit marinimiciri in timpul primului razboi mondial. Dupa primul razboi mondial, Brosteni intra intr-o noua etapa etapa de dezvoltare, teritoriul comunei intra in proprietatea princepelui Neculae al Romaniei, pana in anul 1948 cand, dupa anularea monarhiei, proprietatile Casei Regale intra in proprietatea statului.
In aceasta perioada se introduce in comuna iluminatul electric prin construirea unei uzine electrice care a favorizat punerea in functiune a unor instalatii industriale de prelucarea lemnului.
La inceputul perioadei comuniste s-a incercat, dar fara succes colectivizarea zonei prin infiintarea unei gospodarii agricole colective care se va desfiinta in 1964.
Comuna in perioada 1960-1970, de dezvoltare industriala a tarii cunoaste o evolutie de proportii prin accentuarea cercetarilor geologice in zona si darea in exploatare a unor importante zacaminte naturale de minerale utile de la Lesu Ursului, care a atras in zona mai multi muncitori, lucru ce a dus la marirea populatiei si construirea in centrul de localitate a unui numar mare de locuinte in blocuri (peste 1000 de apartamente). In aceasta perioada in zona a existat o intreprindere forestiera, o sectie de confectii, o intreprindere de prospectiuni geologice, in 1993 se construieste o noua scoala.
Dupa evenimentele din 1989 efectele economiei de piata si a restructurari economice la nivel national si-a facut efectele si-n localitatea Brosteni prin faptul ca economia zonei incepe sa regreseze, in acest sens exploatarile minere din zona au ajuns acum sa fie inchise ceea ce a dus la o crestere a numarului de someri si la scaderea numarului de locuitori. Numarul personalului angajat a scazut de la peste 7.000 de angajati in perioada anilor 1990 la 600-700 ora actuala.
Totusi in aceasta perioada s-a construit o scoala moderna cu sali de clasa, un pod peste Bistrita la Haleasa, s-a reusit modernizarea D.C. Cotirgasi prin programul SAPARD.
Observam o decadere economicain perioada de dupa 1990 dar se incearca la nivel local prin atragerea de investitori si prin intermediul finantarilor europene la o ascensiune in timp a economiei zonei si implicit o remediere a conditiilor sociale de viata a locuitorilor localitatii Brosteni.