Resurse

Resurse primare si secundare

Resurse de apa

Principalele resurse de apa ale localitati sunt specifice regimurilor de munte cu bazine hidrografice mari cu panta abrupta si cu debite mari pe toata perioada anului. Principala resursa de apa a zonei este reprezentata de raul Bistrita care are ca afluenti principali din zona paralele:  Neagra, Holdita, Cotirgasi, Barnar, Pietroasa, Capra etc.

 In regiunea localitatii se afla si unele izvoare de apa minerala (borviz) ce nu sunt exploatate.

Resursele de sol si minerale

Solul este format din 8 tipuri generale de sol in care predomina solul brun acid montan si solul brun galbui. Subsolul zonei adaposteste de veacuri substante minerale folositoare :minereu complex si zacaminte metamorfozate in filoane sideritice cu blenda si galena, baritina, uraniu si piatra de constructie, respectiv calcar.

Resurse cu valoare peisagistica

Vegetatia estecaracteristica zonei de munte care se suprapune etajului coniferelor si zonei alpine in muntii din jur unde predomina pajistile alpine impiestritate cu: tufe de merisor, afin, bujorul de munte.

Padurea ocupa cea mai mare parte a teritoriului zonei iar fauna acesteia si a apelor constituie o atractie deosebita pentru turisti, vanatori si pescari din tara si din strainatate prin existenta valoroasa a exemplarelor valoroase de: cerbi,capriori,ursi,mistreti,cocosi de munte.  iar in apele repezi:pastravi,lipani, lostrita.

Calitatea factorilor de mediu

Calitatea aerului – caracterul de munte al  localitatii cu majoritatea suprafetei teritoriului impadurita cu paduri de rasinoase care starneste o cantitate importanta de ozon ceea ce ii acorda un avantaj in plus pentru atractia turistilor.

Surse de poluare – nu sunt recunoscute surse majore de poluare. S-ar pune poate problema cosurilor de fum ale locuintelor din zona sau a altor surse care uneori nu exista.

Pe raza localitatii  este estimat un numar de 50 agenti economici cu activitate in prelucrarea primara a lemnului, volumul anual de deseuri generat fiind estimat la 1.500 mc. Pana nu demult, depozitarea se efectua  prin depozitare directa, fenomen regasit in special pe malurile cursurilor de apa. Depozitarea necontrolata conducea la poluarea apelor de suprafata insa aceasta problema a inceput sa fie ameliorata o data cu deschiderea in orasul Vatra Dornei a unei centrale termice pe rumegus iar agentii din zona localitatii au posibilitatea de a transporta deseurile la aceasta centarala.

Calitatea apei – corespunde in mare masura standardelor, astfel exista o statie de epurare a apelor menajere la Lungeni, dar observand obiectivele de dezvoltare se impune reabilitarea sistemului retelei de alimentare cu apa si a retelei de canalizare care este veche de peste 30 de ani.